homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Overdracht onderneming (aandelenoverdracht) - bedrijfsbeëindiging

 

Ondernemingen kunnen op verschillende wijzen worden overgedragen. Indien uw onderneming een B.V. of een N.V. is, dient de overdracht plaats te vinden middels een aandelenoverdracht.

Bent u zich aan het oriënteren op het beëindigen of overdragen van uw bedrijf, dan is het belangrijk om in een vroeg stadium uw accountant of belastingadviseur, maar ook de notaris erbij te betrekken. Er komen namelijk veel persoonlijke en zakelijke fiscaal-juridische kwesties bij kijken. Bij uitstek het werkterrein van de notaris.

Juridische gevolgen
De juridische ondernemingsvorm is belangrijk, omdat deze optimaal moet combineren met de financiële regelingen die u wilt treffen. Daarnaast kan de ondernemingsvorm bepalend zijn voor de belasting die u bij de overdracht of beëindiging van uw onderneming moet betalen.

Fiscale (belasting) gevolgen
Als een onderneming wordt beëindigd, gaat dit altijd gepaard met een afrekening met de fiscus over de stakingswinst. De fiscus heft dan belasting over de winst van de onderneming, waarvan de belastingheffing door allerlei regelingen en faciliteiten vooruit is geschoven.

Persoonlijke gevolgen
Bij de overdracht of beëindiging van uw bedrijf spelen ook persoonlijke zaken een rol. Zo moet u rekening houden met de regels rondom het huwelijk (bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden) en erfrechtelijke aanspraken van eventuele kinderen bij uw overlijden. Zaannotarissen adviseert u graag zodat u op een prettige manier uw zaken kunt afronden.

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!