homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Huis kopen en hypotheek

woning kopen hypotheekHuis kopen
Een huis kopen is een feestelijke gebeurtenis. Maar ook een grote financiële stap waarbij u met rechten en plichten te maken krijgt. Er komt een heleboel regelwerk bij kijken. Zodra u een woning hebt gevonden en het eens bent geworden over de prijs moet u afspraken gaan maken over de overdracht en de voorwaarden. Dit wordt vastgelegd in het koopcontract, dat meestal door een makelaar wordt opgemaakt. U kunt het ook de notaris vragen. Maar daarmee bent u nog geen eigenaar.

Notariële akte
De overdracht van de eigendom gebeurt door middel van een notariële akte die door de notaris in het kadaster wordt ingeschreven. De notaris regelt ook de financiële afwikkeling van de transactie. De notaris betaalt de koopsom uit en int de overdrachtsbelasting. Ook regelt de notaris dat de overdacht plaats heeft zonder hypotheken en beslagen van de verkoper.

Keuze van notaris
Het is veelal gebruikelijk dat de koper de notaris kiest. De koper betaalt dan ook de kosten van de notaris. De koper kan bovendien afspreken met de verkoper dat de notaris, bij gebrek aan een makelaar, het koopcontract opstelt.

Nieuwbouwhuis
Als u een nieuwbouwhuis koopt, geldt vaak dat er één notaris is die alle overdrachten van de huizen uit het project verzorgt. De projectnotaris. De kosten van de projectnotaris zijn voor de verkoper. Bij een nieuwbouw huis betaalt de koper géén overdrachtsbelasting maar wel omzetbelasting (BTW).

Hypotheek
Financiert de koper de aankoop bij een bank, dan wil die bank een hypotheek op de woning. Ook deze hypotheekakte is een notariële akte die wordt ingeschreven bij het kadaster. De woning dient hierbij dan als onderpand voor die lening. Zaannotarissen heeft de onroerend goed deskundigen in huis die u kunnen adviseren, de akten kunnen opstellen en de inschrijving bij het kadaster kan regelen.

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!