homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Wannabe


11 juni 2015
 

Volgens Wikipedia is een kandidaat een persoon die iets tracht te verwerven. Een prijs of een baan, een titel of een nominatie. Een kandidaat is een beetje een wannabe dus, volgens deze en ook andere zeer gerenommeerde woordenboeken en encyclopedia.

Vanaf het begin dat ik deze column mag schrijven, heb ik al bedacht hoe ik dat ten aanzien van de kandidaat-notaris kan rechtzetten. Ook in de dagelijkse praktijk maak ik mee dat cliënten zich in eerste instantie afgescheept voelen en het liefst ‘de notaris zelf’, spreken maar veel beter af zijn bij de kandidaat. Want dat is geen wannabe, dat is een arrivé. Die heeft al heel wat jaren studie achter de rug en wordt vanwege de expertise aan een dossier toegewezen. Tenminste, zo gebeurt dat in onze praktijk. Gelukkig is dat al overduidelijk en hebben cliënten snel door dat ze in capabele handen zijn.

Dan moeten we toch iets aan het imagoprobleem gaan doen van de kandidaat. Aan het woord ligt het niet, dat komt van het Latijnse candidus, wat helder wit betekent. De associatie met de schimmel laat ik verder onbesproken maar wit staat voor de kleur van de ambtelijke toga in het oude Rome.

Ergens is het mis gegaan met het woord. Of met onze samenleving want ineens konden wij ons niet meer voorstellen dat je blij en tevreden was over je behaalde maatschappelijke positie. Het moet beter en het moet méér. Wie enthousiast vertelt over het vak kandidaat-notaris krijgt steevast de vraag wanneer het notarisschap in beeld komt. Meewarig wordt gehoofdschud over het gebrek aan ambitie als de kandidaat aangeeft helemaal in zijn of haar rol te zitten. De verworven kennis wordt aangewend om de cliënten op de beste manier van advies te dienen. Om hun rechten, plichten en aardse bezittingen veilig te stellen voor de toekomst. De kandidaat-notaris doet onderzoek en heeft dagelijks te maken met alle aspecten van het vak. Net als ik doe. En mijn collega-notarissen. Het enige verschil is dat wij notarissen tegelijkertijd ook ondernemers zijn. Die verantwoordelijkheid wil niet iedereen, gelukkig niet zeg alhoewel dat voor de uitgever van de ZaanBusiness wel goede zaken zou betekenen. Maar stel je voor, als er geen kandidaat-notarissen meer zouden zijn omdat iedereen doorstroomt naar de eigen praktijk wordt het onhoudbaar binnen het vak. Want iedereen moet dan natuurlijk een mooi kantoor, een paar medewerkers, knappe computer, koffiemachine. De dienstverlening wordt onbetaalbaar. De kandidaat-notaris is een volwaardige notaris maar dan in dienst van een notarispraktijk. Het enige verschil is dat de notaris tekenbevoegd en eindverantwoordelijk is. Zonder kandidaten zouden er veel notarissen overwerkt raken, durf ik rustig te stellen. Dus, voor eens en voor altijd, een kandidaat is geen wannabe, een kandidaat is een arrivé. Met potentie.

Mijn enige zorg? Dat de kandidaat geniet van het mooie vak notariaat en de notaris verwordt tot een manager.

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!