homepage
line

Voorpret

 

Tegen de tijd dat u dit leest, staan veel ondernemers en hun medewerkers in de vakantiemodus. Niet allemaal natuurlijk. Horeca en toerisme moeten het veelal hebben van dit seizoen. Dan ga je niet lekker drie weken met de caravan naar Kroatië. Want ook al heb je tegenwoordig overal Wifi én zijn we inmiddels doordrongen van onze misbaarheid, met dank aan zelfhulpcoaches en positiviteitsgoeroe's, we zijn juist voor onszelf begonnen om er met onze neus bovenop te staan als het erom spant. Niet om op je slippers met een flexibele afwasteil net te doen of het leuk is om eerst tot je ellebogen in de met zeepsop verdunde tomatensaus te staan, als troost een kletsnatte theedoek over je schouder te hangen en vervolgens je grip op de siliconen te verliezen... En zeker niet om de belangstelling van de opdringerige buurman rechtevenredig toe te zien nemen met het aantal keren dat de mobiel rinkelt en daarmee geen mogelijkheid vinden om het gesprek in vertrouwelijkheid af te handelen. Weten dat het aangereikte pijpje lauw bier slechts de aanleiding is om te vertellen over hoe hij voor elkaar heeft gekregen dat hij nóóit gebeld wordt vanaf het werk. Duh, door in loondienst te blijven natuurlijk!

 

Afijn. Er blijven voldoende bedrijfseigenaren en zzp'ers over die wel de sleurhut aankoppelen binnen nu en een paar weken...

 

Als u, beste lezer, denkt dat ik mijn punt nu wel gemaakt heb, namelijk dat ik niet van campings hou, dan heeft u het gruwelijk mis. Ik warm u slechts op voor het echt slechte nieuws. Er gebeuren namelijk ongelukken. Menig vakantieganger haalt pas weer opgelucht adem als de auto het knerpende grind van de bestemming opdraait, het vliegtuig naar de gate taxiet of de sleutel van het gehuurde verblijf daadwerkelijk tot ontsluiting van de casa leidt. En dan moet men nog terug. Moet ik onheilscenario's schetsen met ongeoefende bergbeklimmers, slecht getrainde afdalers en andere inspanningen die fataal kunnen aflopen? Hoe kan het dat men zich doorgaans 49 weken superverantwoordelijk voelt en vervolgens een periode alles aan het lot overlaat? Hen overkomt 'zuks' niet?

 

Ik ben zelf niet wars van een beetje spannend leven. Hou ook van sportieve uitdagingen. Ben zelfs wel eens door het oog van de naald gekropen. Maar ik ben notaris. Niet dat dit van enige invloed is op mijn kwetsbaarheid. Het voortbestaan van de praktijk en de zekerheden van mijn gezin zijn mij eenvoudigweg te dierbaar om niet na te denken over de gevolgen als ik plotsklaps het loodje leg. Direct na mijn verscheiden duikt er een document op waarin geregeld is hoe de losse eindjes van mijn aardse leven moeten worden afgehecht. Maar ik ben notaris, zei ik al...

 

Vooral eenpitters moeten zich realiseren dat alles op slot gaat als zij wegvallen. Neem vooraf de regie en machtig bij akte een vertrouweling om zaken met bank, belastingdienst en belanghebbenden te regelen. Net zo normaal en minstens zo noodzakelijk als het afsluiten van een reisverzekering. Een doorlopende.

 

Prettige vakantie!

 

 

 

 

 

 

 

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs MfN VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl