homepage
line

Tot de zomer ons scheidt

 

Wat klimaat, Corona en een overspannen huizenmarkt niet lukt, krijgt de familievakantie voor elkaar. Het gezamenlijk opzetten van de nieuwe bungalowtent en enkele weken in bedwang houden van het door suiker, of erger nog, hormonen, doorgeslagen kroost zetten een definitieve streep door het toch al door thuiswerk geteisterde huwelijk. Vermijdingsgedrag, verscholen achter een beeldscherm, en Oostindische doofheid, met niet-aanspreekbaar-oortjes, maakten het thuis nog houdbaar.

 

Door bloedhitte belichte irritaties duwen echter onevenwichtige liefde onherroepelijk door de mand. Direct na thuiskomst valt het besluit: de echtscheiding. Dan kom ik in beeld. Als notaris, maar gelukkig ook steeds vaker als mediator. Niet om de zaak te lijmen. Klaar is klaar. Mijn taak is te zorgen dat een echtscheiding geen vechtscheiding wordt. Hoe redelijk de echtelieden ook lijken – en willen zijn – probeer maar eens totale consensus over geld, goed en vooral gezin te bereiken als je op dit punt beland bent.

In een echtscheidingsconvenant wordt vastgelegd hoe de zaken verdeeld worden. Zijn er geen kinderen, dan volstaat een verdeling van de materie en dan mogen de voormalig geliefden van mij knokken wat ze willen. Als de grenzen van de redelijkheid worden overschreden, grijp ik pas in. Zijn er echter wel kinderen bij betrokken dan waak ik als een tijger over hun welzijn. Mediation brengt de ‘swearing’ naar ‘speaking’. In welke rol ik ook acteer, zowel de mediators als notaris’ absolute objectiviteit werpt altijd een verhelderend licht op de zaak. Daar gaan jaren van opleiding en ervaring plus een flinke dosis inlevingsvermogen en ook kennis aan vooraf.

Verdeling van goederen en geld. Wat gebeurt er met het huis? Kunnen beide partijen in hun onderhoud voorzien? Hoe zit het met de pensioenopbouw. Als allerbelangrijkste, de regeling voor de kinderen… Dat zijn de vraagstukken van het moment. Dan pak ik mijn kristallen bol. Wat als de ene partij het geluk heeft een nieuwe liefde te vinden, voordat de andere partij over het verlies van de oude heen is? Blijkt er dan nog ruimte om dwars te liggen? Het kan maar beter goed geregeld zijn.

Scheiden doet lijden. Laat u dus leiden.

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl