homepage
line

Nooit vergeten kinderen

 

De roes kan ik nog zo oproepen. Als ik de benen omhoog slinger en uitkijk over de verten zak ik subiet weer terug in de euforie die wij voelden na het succes van het gala 'Van Huis naar Thuis' voor Stichting Het Vergeten Kind. Want wat gaat dit mij aan het hart! Als notaris maak je wat mee. Verlaten vrouwen, gedumpte mannen, gesloten en geschonden convenanten, vechtscheidingen... Volwassen mensen die hun eigen ego niet opzij kunnen zetten voor het welzijn van hun kinderen. 

 

Kind in een onveilige situatie

De tegenwoordigheid van een eerbiedwaardig persoon als de weledelgeleerde meester Jacobs zal daarbij de moraal nog enigszins in toom houden, daar ben ik mij van bewust. Daarnaast zie ik maar het topje van de ijsberg. Statistieken wijzen in ieder geval uit dat een flink deel van de scheidende echtelieden hun kroost onder druk zetten, om te spioneren of zich af te zetten tegen de ander. En zich vervolgens op het boodschappertje afreageren. Waar weleens een onbeheerste tik wordt uitgedeeld, of zelfs vaker dan eens en ook wat harder dan de bedoeling. Stemverheffing en verwensingen lijken minder zeer te doen maar komen keihard aan bij een kind. Excuses worden gevonden, papa en/ of mama zitten niet lekker in hun vel. Tot de volgende schreeuw-, scheld- of zelfs schoppartij. Beloond met verregaande loyaliteit en onvoorwaardelijke trouw. Totdat iemand ingrijpt en het kind uit deze onveilige situatie haalt.

 

Het Vergeten Kind

Hotel Heppie is een initiatief van Het Vergeten Kind en een plek waar de kinderen in een fijne en liefdevolle omgeving even hun zorgen en angsten kunnen loslaten en onbevangen met andere kinderen kunnen spelen.  Ondenkbaar natuurlijk dat dit soort instellingen nodig zijn in een samenleving als de onze? De cijfers zijn echter om te janken. Niet overdreven zijn er 35.000, zegge vijfendertigduizend (!), kinderen in Nederland, die niet meer thuis kunnen wonen omdat zij daar het gevaar lopen psychisch en/ of fysiek mishandeld te worden. Beschadigd te worden door de mensen die geacht worden hen te beschermen. Daar krijg je toch een brok van in je keel?

 

De generositeit van de Zaanse ondernemers

Met onze rotaryclub wilden we dit jubileumjaar een klapper maken. Aandacht vragen voor de stichting Het Vergeten Kind en geld bijeenbrengen voor Hotel Heppie, zodat meer kinderen even kunnen bijkomen van de grote-mensen-problemen en ongestoord kind kunnen zijn. Een ton was ons doel, hoog inzetten past bij ons groepje. Met onder meer een groots uitgepakt gala, en een ludiek geleide veiling met serieuze kavels, bleek weer eens de generositeit van de Zaanse ondernemers. Aan het eind van de avond konden we € 139.000, zegge honderdnegendertigduizend euro, overmaken aan de Stichting Het Vergeten Kind. Zodat al die kinderen, die het zo hard nodig hebben, kunnen voelen dat wij ze niet vergeten!

 

 

 

 

 

 

mr. H.J. Jacobs (Rik)
r.jacobs@zaannotarissen.nl

 

PS: Wie het gala heeft gemist maar de Stichting Het Vergeten Kind graag mede wil ondersteunen, kijkt op de website van dit met de ANBI status bekroonde doel. December is de maand van het delen, laat de fiscus dit vermenigvuldigen.