homepage
line

Meester

Zo’n fijn onderwerp, arbeidsmarkt en vooral scholing. Als men je in formeel verkeer Weledelgeleerde noemt en je doorgaans aanspreekt als Meester tel je dus hartstikke mee. Had Juf vast niet gedacht toen Meester Rik nog een Rikkie was. Die Meester maar een spannende man vond, waar je pas tegen mocht praten nadat jouw vinger in de lucht gesignaleerd en gehonoreerd werd. Soms de vraag dan alweer vergeten was. Behalve het verzoek om toiletbezoek.

 

Ik weet niet goed meer wanneer de bezieling om verder te leren toesloeg. Eigenlijk durf ik niet eens te beweren dat het ooit een passie is geweest, die rechtenstudie. Niemand kan zeggen dat de romantiek van het notariaat al vroeg in het leven geopenbaard wordt. Sterker nog, in elk jeugdboek waarin een notaris akte de présence geeft, zit deze bij kaarslicht officiële geschriften in een dik boek te registreren. Dan ligt inderdaad piloot of profvoetballer meer in de lijn der puberverwachtingen.

 

Het heilige vuur was in ieder geval geen oplaaiende brand, maar een licht aanwakkerend vlammetje dat gestaag steeds sterker werd. Het pad bijlichtend, tot het doel zich steeds duidelijker aftekende. Werken met mensen en voor mensen. Ze helpen om orde te scheppen in chaos. Iets betekenen in tijden van afscheid en verdriet, door essentie te scheiden van emotie. Houvast bieden als de kluwen rechten en plichten ontward moet worden. Geruststellen door gedegenheid waarna vreugde de vrijheid kan krijgen.

 

Dit romantische beeld is mijn dagelijkse realiteit binnen het notariaat. En nee, het was lang niet altijd leuk om die lange studie te volgen. Wetteksten zijn inderdaad taaie kost. Duizenden dossiers de revue laten passeren gedurende de zes jaar lange stageperiode ná de universiteit lijkt een onoverkomelijk obstakel voor een adolescent. Dat je als kandidaat een volwaardig salaris verdient, sneeuwt nog wel eens onder bij de verwachte moeilijkheidsgraad. Je moet meters maken voordat je bevoegd bent. Maar je kunt gewoon een huis kopen bijvoorbeeld. Sommigen blijven steken op dit punt, prima natuurlijk. De ambitie ligt nu eenmaal niet altijd in verantwoordelijkheid voor een eigen kantoor of maatschap. Ikzelf kreeg steeds meer behoefte om zelfstandig ondernemer te worden. Aard van het beestje.

 

Beëdigd worden mag je overrated vinden, of irrelevant, maar ik vind het nog altijd een eer dienaar van de Kroon te zijn. Vertrouwen zou natuurlijk niet bijzonder móeten zijn, maar we weten allemaal in wat voor wereld we leven, en dan is dit blijk van bewezen betrouwbaarheid toch een baken.

 

De lange opleidingsfase, waarin je na de studententijd gewoon een maatschappelijke functie bekleedt en je leven op kunt bouwen, betaalt zich uit in een stevige basis voor je carrière. De kandidaten kunnen specialiseren in verschillende takken van sport, zoals familiezaken, vastgoed, bedrijfsrecht of een mix van dit alles. Uitgeleerd raak je nooit. Want al lijken regels in beton gegoten, hebben we de wet in steen gehouwen en zien we onze rechten graag in graniet gebeiteld, de ware schoonheid van mijn vak zit wel degelijk in dynamiek. De mens.

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl