homepage
line

Kringloop

 

Circulaire. Toen ik als prille kandidaat begon in het notariaat was dat nog een brief die rondging. Toen lieten vakbroeders, die tot op hoge leeftijd aanbleven en de één vaker en met meer enthousiasme dan de ander, af en toe een memorandum uitgaan. Op papier en met één vinger uitgetypt als het handschrift daarom vroeg. Kan me nu op geen enkele manier een voorstelling maken dat de weledelgestrenge Meester Schwarze, God hebbe zijn ziel, in een appgroepje zou zitten waarin melige memes gedeeld worden. Met bezieling voor het beroep, een sprankje cynisme en de onderkoelde humor die tot op de komma correct gedoseerd werd, schreef Erik zijn traktaten en nodigde hij uit tot het delen van dissertaties. Hij en zijn voorgangers bewaakten consciëntieus de minuut, in ordners en kluizen, zodat bij een vraag of geschil direct een grosse kon worden afgegeven. Het één is het authentieke getekende stuk, het ander een geautoriseerde kopie.

 

Na dit historische uitstapje, nu een verhandeling over de moderne middelen binnen het notariaat. Over duurzaamheid en klimaatbeheersing. Over hergebruik en milieuvriendelijk beheer. Euhm… Het notariaat is allang van een enorme papier- en inktverslinder veranderd in een streng bewaakt virtueel fort met bits en bytes. Wat geprint moet worden, gebeurt op verantwoord papier en de koffiekopjes zijn echt. De taalfouten in dit stukje heb ik aangestreept met het rode stempotlood. Want weggooien is zonde en zo houd ik in ieder geval mijn eigen ziektekiemen bij me. En het is hartstikke circulair.

 

Volgens het CBS zijn er meer dan 13 miljoen kiesgerechtigden in Nederland. Met een royale schatting van de opkomst zullen er dus zeker tien miljoen rode potloodjes gedistribueerd zijn over de stemlokalen. Mijn geest gaat dwalen. Je kon dus kiezen met een weggooi-potloodje voor een partij met de klimaatcrisis als belangrijkste programmapunt. Op een groot vel waarop zevenendertig (37!) partijen hun kandidaten vermeldden. Dat moeten toch enorme rollen papier geweest zijn die aangevoerd werden in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen, want sommige partijen waren wel heel optimistisch over de eigen toekomst. Drie maanden na vaststelling en verzegeling worden al die pakken papier vernietigd. Ingekleurd met het rood dat zelfs in de Zaanstreek allang niet meer de grootste partij representeert, al blijkt uit de gemiddelden dat de Partij van de Arbeid nog steeds meer Zaankanters aanspreekt dan in de meeste andere gemeenten het geval is. Maar enfin, het klimaat heeft opnieuw niet gewonnen.

 

Onze huidige demissionaire premier mag met een gedeeltelijk verse ploeg en vast ook een stel zittende bestuurders het karwei afmaken. Of het woord ‘circulair’ in de formatiebesprekingen en het uiteindelijke regeerakkoord nog vóór economie blijft staan, valt te bezien. Covid stelt onze samenleving immers voor nóg acutere problemen. Het land heeft uitgesproken dat het roer, ondanks het eerdere aftreden, toch in de beste en meest betrouwbare handen is.

 

Meester Erik Schwarze heft in mijn gedachten zijn wijze vinger. Gehoorzaam berg ik het rode stempotloodje op. Kan ik het mooi opnieuw gebruiken als het virus en de nasleep bezworen zijn. Hoe circulair is dat!

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl