homepage
line

Kandidaat

 

Volgens Wikipedia is een kandidaat een persoon die iets tracht te verwerven. Een prijs of een baan, een titel of een nominatie. Een kandidaat is een beetje een wannabe dus, volgens deze en ook andere zeer gerenommeerde woordenboeken en encyclopedia.

Nu ik deze column mag schrijven, kan ik die misinterpretatie eindelijk rechtzetten. Want ook in de dagelijkse praktijk maken we mee dat cliënten zich in eerste instantie afgescheept voelen en het liefst ‘de notaris zelf’ spreken. Terwijl ze eigenlijk veel beter af zouden zijn bij de kandidaat. Die heeft behoorlijk wat jaren studie achter de rug, ervaring opgedaan en wordt juist vanwege de expertise aan een dossier toegewezen. Tenminste, zo gebeurt dat in onze praktijk. Gelukkig hebben cliënten meestal snel door dat ze in capabele handen zijn.

De kandidaat heeft dus een imagoprobleem. Aan het woord ligt het niet, dat komt van het Latijnse candidus, wat helder wit betekent. De kleur van de ambtelijke toga in het oude Rome. Ergens daarna ging het mis met de aanduiding. Of met onze samenleving. Want ineens konden wij ons niet meer voorstellen dat je blij en tevreden kunt zijn over je huidige maatschappelijke positie. Het moet beter en vooral méér. Wie enthousiast vertelt over het vak kandidaat­notaris krijgt steevast de vraag wanneer de maatschap in beeld komt. Meewarig schudt men het hoofd over het gebrek aan ambitie als de kandidaat aangeeft helemaal in zijn of haar rol te zitten. Onderzoek doen en dagelijks te maken krijgen met alle aspecten van het vak. Net als ik. Het enige verschil is dat wij notarissen tegelijkertijd ook ondernemers slash managers zijn. Zonder kandidaten zou het halve notariaat overwerkt raken, dat durf ik best te stellen. Dus, voor eens en voor altijd, een kandidaat is een arrivé. En bij ons heel welkom! 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl