homepage
line

Het V-woord

 

Het begint met een V... Nee, Vaccinatie bedoel ik niet, daar wordt al genoeg over gezegd en geschreven... Ik heb het over V-woorden als Vrienden, Vijanden en Vennoten. Oké, ook van Vrede, Veiligheid en Vrijheid. Van Vrijen, Vertrouwen en Verbinden. Van Vermijden, Voorkómen en Vóórkomen. Allemaal woorden die onderling verbonden zijn en samenkomen in onze dagelijkse notarispraktijk. Zaken van het hart en kwesties van de portemonnee, ogenschijnlijk met elkaar in tegenstelling maar o zo aan elkaar gelieerd.

 

Nu de maatschappij zich heropent, de feestkriebels plus hormonen zich roeren, zien wij in de notarispraktijk steeds meer gewillige aspirant echtelieden aanschuiven. Klaar om hun ziel en zaligheid met elkaar te delen, tot de dood hen scheidt. Maar als ik toch iets geleerd heb in al die jaren notariaat dan is het dat een V-syllabe als ‘Voor altijd’ niet  in het rijtje thuishoort. Eén op de drie relaties loopt stuk, verbintenissen kennen geen levenslange garanties.  Roze wolken veranderen in diepzwarte duisternis als de V-woorden worden belaagd door een crisis. Die vaak ook beginnen met een V... Vreemdgaan, Verraad en Vertrouwens- breuk, het vertrouwen in de ander wordt in één klap weggevaagd en de reactie daarop is meestal even rigoureus als desastreus. Tot de V ons scheidt...

 

Als er twee partijen tegenover mij aan de koffie zitten, of het nu een tortelend stelletje is of een tintelend koppel ondernemers, dan hoort het bij mijn functie om ze even met beide benen op de grond te zetten. Let op! Pas op! Kijk uit! Ik hamer er elke keer op: Vooraf Verdeling Vastleggen Voorkomt Verdriet! Wat je ook met elkaar aangaat, probeer vooraf nuchter te blijven en afspraken te maken over wat er gebeurt als er iets misgaat. En leg het Vast.

 

Dan begin je met Verstand aan een Vruchtbare Verbintenis.
Blijf Vooral Voorzichtig!

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl