homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Het V-woord


1 maart 2015

Het begint met een V… Vrienden, vijanden en vennoten. Oké, ook van vrede, veiligheid en vrijheid. Van vrijen, vertrouwen en verbintenis. Van vermijden, voorkómen en vóórkomen. Allemaal woorden die onderling verbonden zijn en samenkomen in onze dagelijkse notarispraktijk.

Zaken van het hart en die van de portemonnaie, ogenschijnlijk met elkaar in tegenstelling maar o zo aan elkaar gelieerd. Nu het voorjaar en dus de hormonen beginnen te kriebelen, zien wij weer de gewillige aspirant echtelieden aanschuiven, klaar om hun ziel en zaligheid met elkaar te delen, tot de dood hen scheidt. Maar als ik toch iets geleerd heb in al die jaren notariaat dan is het dat een V-woord als ‘voor altijd’ niet in het rijtje thuishoort. Eén op de drie relaties loopt stuk en ook verbintenissen tussen compagnons, tenslotte ook net een huwelijk, kennen geen levenslange garanties.
Roze wolken veranderen in diepzwarte duisternis als de V-woorden worden belaagd door een crisis. Die ook beginnen met een v… Vreemdgaan, verraad en vertrouwensbreuk, het vertrouwen in de ander wordt in één klap weggevaagd en de reactie daarop is meestal even desastreus.

Als er twee partijen tegenover mij aan de koffie zitten, of het nu een tortelend stelletje is of een tintelend koppel ondernemers, dan hoort het bij mijn functie om ze even met beide benen op de grond te zetten. Let op!
Ik hamer er elke keer op: Vooraf Verdeling Vastleggen Voorkomt Verschrikking! Wat je ook met elkaar aangaat, probeer vooraf nuchter te blijven en afspraken te maken over wat er gebeurt als er iets mis gaat. En leg het vast.

Zeker in zaken moet men voorzichtig zijn, de bedoelingen zijn altijd goed maar de uitwerking kan nog wel eens anders lopen dan verwacht. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het lastig is om uit te spreken tegen de partner in spé, vooral zakelijk, dat je de ander natuurlijk wel voor de volle honderd procent vertrouwt maar voor de zekerheid liever een akte op wilt laten stellen voor als het toch fout loopt. Geen gemakkelijke boodschap, maar wel een noodzakelijke. Een goed ondernemer kijkt immers vooruit en overweegt alle kansen en risico’s. Standaardvraag zou moeten zijn of de bij de inbreng de correcte verdeling al vastligt. Worden er centen of materialen ingebracht, werken de partners allemaal even veel uren en hoe gaat het met de privé opnamen? Een goed koppel vult elkaar aan, de één is goed in rekenen en de ander in taal. Dat betekent echter ook een tegenstelling in karakters want elk voordeel heeft zijn nadeel… Denk vooraf na over de mogelijke valkuilen en zoek de bescherming van de harde afspraken.

Wie moeite heeft dit gesprek aan te gaan, kan zich bedenken dat de discussie beter al bij aanvang dan achteraf kan plaatsvinden. Dikke kans dat het onderwerp ook al bij de ander leeft en die ook niet wist hoe dit aan te snijden.
Ik pleit ervoor dat bij elke startup de gang naar de notaris heel logisch, sterker nog, een noodzaak is. Dan begin je met Verstand aan een Vruchtbare Verbintenis.

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!