homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Heerlijk pasen

notaris Rik Jacobs

 

1 april 2017

Geen idee hoe u erbij zit als u dit leest maar ik zal een kleine impressie geven van de omstandigheden waarin stukjesschrijvers tegen de deadline van een goed georganiseerde uitgever aanhikken. Ik zeg lentezon, vrij uitzicht en een ijskoude witte wijn. Als dat geen inspiratie geeft...

Het onderwerp wat ik in mijn hoofd heb, past bij dit seizoen. Een nieuw begin. Lentekriebels. Haast om voor de zomervakantie te realiseren wat als goed voornemen op de agenda terecht kwam.

In onze notarispraktijk passeren de aktes, die zo'n verse start markeren, als zoete broodjes. Hypothecaire inschrijvingen, eigendomsaktes, huwelijksvoorwaarden, samenlevingscontracten, we kunnen duidelijk stellen dat de crisis voorbij is en mensen weer keuzes durven maken. Heerlijk om zo midden in het leven te staan!

Wat ook toeneemt, zijn het aantal startende bedrijven. Dan bedoel ik niet de zzp'er-uit-nood. Die kan binnenkort wel weer een vaste aanstelling verwachten. Nee, ik heb het over ondernemen, het vervullen van een intense wens, het langverwachte uitkomen van een echte droom. Dat de Zaanstreek aan het opbloeien is, en daarmee een serieuze tegenstrever wordt voor de andere delen van de Metropoolregio, kun je zien aan de toenemende bedrijvigheid. In alle variaties. Of het nu in de horeca is, of het toerisme, de creatieve sector of een nieuwe winkel, zelfs grote ketens als Primark, Zara en IKEA zien de potentie van de Zaanstreek, economische ontwikkeling geeft ook weer nieuwe impulsen.

Het notariaat kan het verschil voor veel van deze starters betekenen. Bank, boekhouder en belastingdienst willen nu eenmaal zekerheden. Als in onderpand bijvoorbeeld. De notaris gaat niemand vertellen om niet het eigen huis, de pensioenopbouw of vermogen in de zaak te brengen maar wijst wel nadrukkelijk op de bedreigingen ervan, zowel zakelijk als privé. En natuurlijk geeft de notaris advies over hoe dit te beschermen tegen tegenvallende resultaten of van buiten komend onheil, zoals een echtscheiding of, god verhoede, een nieuwe crisis. Ondernemers starten hun bedrijf niet meer op louter een idee en een goed gevoel. Zij hebben een visie en werken toe naar een solide basis. Dat includeert de gang naar de notaris. Heerlijk om zo aan de wieg te staan van de Albert Heijn, Verkade of Bruijnzeel van de toekomst!

Wat we, in ons kantoor althans, ook altijd weer zien gebeuren tijdens een economische opleving is een vergrote maatschappelijke betrokkenheid. Stichtingen ter herdenking, ter ondersteuning of bescherming worden opgericht en dienen, vaak louter op vrijwilligers draaiende, goede doelen in de samenleving. Ook hierin ligt een belangrijke taak voor het notariaat, een stichtingsakte moet duidelijk zijn, helder het doel omschrijven en geen enkele ruimte laten voor verkeerde interpretatie. De beste bedoelingen kunnen wij zo een goede richting geven. Heerlijk om zo midden in het sociale leven te staan!

U merkt het, hier spreekt een tevreden man. Die na een week zijn zeer diverse klantenkring van zekerheden en dus rust te hebben voorzien, lekker van de laatste zonnestralen zit te genieten. Met een inmiddels opnieuw gevuld glas in zijn hand. Bijna Pasen... symbool van nieuw begin. Heerlijk!