homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

BV ja of nee

Notaris Rik Jacobs

 

1 oktober 2016

Bent u een ondernemer in hart en nieren, was het uw langgekoesterde droom om eigen baas te zijn? Of heeft toeval een handje geholpen? Een echte ondernemer ziet en grijpt kansen. Dat bent u vast met me eens. Maar soms lopen zaken gewoon zoals ze lopen.

En dan word je op vrijdag ontslagen en ben je op maandag zelfstandige zonder personeel met een nummer bij de Kamer van Koophandel. En ga je op dinsdag gewoon weer naar je werk.

Het is niet mijn plek om daar iets van te vinden. Althans niet hier op papier. Maar ik acht het wel mijn taak om hiervoor te waarschuwen. Want steeds vaker zie ik zzp'er bv's oprichten om de werkelijke arbeidsverhouding met de werkgever te verdoezelen. Dat werkt niet. Slechts één opdrachtgever riekt onherroepelijk naar een arbeidsovereenkomst en daar zal naar gehandhaafd worden.

Anders wordt het als de zzp'er in kwestie onvermoede ondernemerstalenten in zichzelf aan weet te boren, of opereert in een markt waar zijn of haar expertise gewild en daardoor lucratief is. Dikke kans dat er dan mooie winsten worden gedraaid en dan kan het wel eens fiscaal aantrekkelijk zijn om de vorm van de besloten vennootschap te kiezen. Toch een vorm waar de meeste ondernemers zich senang bij voelen omdat daarmee privé en zakelijk gescheiden kunnen worden. Dan moeten zij wel goed geadviseerd worden want een bv oprichten is iets heel anders dan de start van een eenmanszaak. De jaarrekening moet bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd worden, binnen een gestelde termijn en in bepaalde gevallen is een accountantscontrole verplicht. Daarnaast is een enkele bv nog geen garantie op bescherming. Als er veel te verliezen valt, moeten er minstens een holding en een paar werkmaatschappijen zijn. Zoals een werkmaatschappij voor de bedrijfsvoering, een aparte bv voor het onroerend goed, een pensioen-bv... Dat zijn allemaal kosten waarop niet bespaard kan worden. En als het dan onverhoopt een tijdje minder wordt met de inkomsten kan dat gaan schuren.

Zo'n dilemma is echter niet voor iedereen weggelegd. De meeste zzp'ers moeten sappelen en verkopen hun tijd en kunde voor een dermate laag tarief dat zij zich niet eens kunnen veroorloven een bv op te richten. Niet dat er nog een startkapitaal nodig is. Of dat de oprichtingskosten onoverkomelijk zijn maar doodeenvoudig omdat zij zich niet aan de verplichting kunnen houden aan het uitkeren van het minimale salaris voor de dga. Vierenveertig duizend euro. De meeste zzp'ers zijn al blij met de helft.

Als notaris heb ik in mijn loopbaan honderden bv's opgericht. En heb ik duizenden redenen gehoord waarom een bv zo verstandig is. De fiscale aspecten vlogen mij om de oren, net als de risico indekkingen en het schuiven met bezittingen. Een bv is een uitstekende rechtsvorm die, mits goed uitgedacht en ingedeeld, nu eenmaal niet binnen iedere ondernemers reikwijdte valt. Leuker kunnen we het niet maken...