homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Blind vertrouwen


6 februari 2015

Ieder, die mij in persoon kent, weet dat ik een open karakter heb en zou, als we nog in de jaren tachtig van de vorige eeuw zouden leven, een ‘positivo’ genoemd worden. In mijn ogen is iedereen goed en onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

Ik heb een vak gekozen waarbij je juist het omgekeerde zou verwachten: elk denkbaar negatief scenario passeert de revue en wordt zorgvuldig dichtgetimmerd alvorens tot een verbintenis over te gaan. Dat heeft helemaal niets te maken met wantrouwen maar alles met de combinatie mens en materie. Want als ik één ding geleerd heb in de notarispraktijk: niemand is te vertrouwen. Ook ik niet. Nu wil ik natuurlijk niet dat u, tot het uiterste op uw hoede, mijn praktijk voorbijschuifelt, integendeel! Ik wil u waarschuwen voor de gevaren van de hierboven genoemde mix van de menselijke geest met de mogelijke derving of verwerving van aards goed. Dat haalt nu eenmaal niet het beste in ons naar boven. En ieder heeft zijn of haar waarde. De één biedt langer weerstand aan de diabolische krachten van de hebzucht dan de ander maar vroeg of laat capituleert iedereen, als de inzet maar hoog genoeg is.

Ik heb mensen letterlijk horen zeggen dat zij geld en bezit ab-so-luut onbelangrijk vinden. Zij hebben echt nìks met huizen, auto’s, juwelen, geld… geestelijk welzijn, dat geeft pas rijkdom. Daar kan ik het alleen maar hartgrondig mee eens zijn.

Diezelfde spirituelen kunnen echter veranderen in aasgieren als zus Anneke of broer Henk dit voor waarheid aannemen en dan ook maar een voorschotje nemen op de erfenis van pa en ma. Of als de eens zo liefhebbende echtgenote het aanlegt met de yogaleraar, dat haalt meestal ook niet de meest vrijgevende en ruimdenkende kant in een mens naar boven. En als ze dan ook nog de kindertjes gebruikt als de spreekwoordelijke stok om mee te slaan, gaat alle mindfulness subiet overboord. M’n huis uit, de kinderen blijven want no way dat die patser in hun leven komt, hier die auto en laat meteen alle sieraden achter want die komen uit mijn familie!

Waar die knop ook zit, ik ben er door jarenlange ervaring in een notarispraktijk, waar dagelijks door en voor cliënten veel gebouwd maar ook veel afgebroken wordt, van overtuigd geraakt dat iedereen zo’n trigger heeft. En daar dient een beschermingslaag overheen gelegd te worden.

Regelmatige lezers van mijn columns weten dat ik graag en dus vaak chargeer maar de hierboven geschetste situaties zijn reëel, worden dagelijks meegemaakt door echte mensen. Lieden zoals u en ik, hardwerkend en vredelievend. Want er kan zomaar een onvoorziene situatie ontstaan, waarbij het hele leven opgeschud wordt. En ongekende krachten in jezelf naar boven komen.

De notaris beziet nu eenmaal de toekomst door een teerkleurige bril en behoedt daarmee verstandige mensen voor onverstandige besluiten waardoor meer kapotgemaakt kan worden dan ze lief is. Want echt, blind vertrouwen is slechter houdbaar dan een goed geconserveerde akte.

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!