homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Blauw Bloed


16 augustus 2015 
 

Waar bent u eigenlijk zo hard voor aan het werk, beste lezer? Voor een nieuwe auto? Groter huis? De fiscus? Of heeft de crisis zo hard toegeslagen dat alle inspanningen slechts gericht zijn op financieel overleven? En in de komende zeven vette jaren alsnog iets moois voor het nageslacht achterlaten?

Binnen een bestaand familiebedrijf zal die laatste vraag meer voor de hand liggen dan voor uw zelfgestarte onderneming. Terwijl elke startup in potentie een mooie toekomst voor uw kroost betekent. Denk Heineken, denk Albert Heijn, denk ook eens aan al die Zaanse bedrijven die ontstaan zijn uit een bloedband. Bundeling van kennis, vaardigheden en talenten en ab-so-luut te vertrouwen, voor elkaar steek je je handen in het vuur… Sterker nog, voor elkaar gà je door het vuur! Vertrouwen alleen is echter niet voldoende basis voor een gezonde bedrijfsvoering, afspraken kunnen verkeerd uitgelegd worden dus wij adviseren met klem om een familiestatuut op te stellen. Dat is de transparantste en dus de beste manier om zaken vast te leggen. Zodat het mislukte kerstdiner of twee kibbelende schoonzussen – oh, komt u bekend voor? – geen bom onder de business kunnen leggen. Alle wensen en eisen voor de bedrijfsvoering, de verdeling en de opvolging worden hierin vastgelegd. De belangen van de familie in het bedrijf worden omschreven en het statuut zorgt voor een verbinding tussen de visies van verschillende familieleden. Dat nut geldt voor álle familiebedrijven, groot en klein.

Familiebedrijven zijn over het algemeen stabiel en succesvol maar kennen wel kritieke momenten. De overname door een andere generatie is zo’n hekel punt. Want ja, ook al is je kind hartstikke volwassen, het is en blijft die snotneus die met kapotte knieën huilend op het aanrecht zat. En daar dan je andere levenswerk, en in veel gevallen ook je pensioen, aan toe te vertrouwen vergt heel wat van verantwoordelijke bestuurders. Laat staan dat er meerdere gegadigden aan de stamboom hangen, ook daarvoor wijst het familiestatuut de weg. Als de lijn van opvolging is vastgelegd heb je nooit gezeur achteraf. En mocht het kind zijn of haar eigen weg willen kiezen, dan is daar ook al rekening mee gehouden. Daarnaast is een familiestatuut, net als huwelijkse voorwaarden, aan slijtage onderhevig. Omstandigheden veranderen en dan is het goed om met de notaris eens te kijken naar de realiteit, want geen mens heeft het eeuwige leven en voor de zekerheid houden we rekening met het allerergste. Daarnaast is er de actualiteit, onmogelijk om bij te houden voor de gemiddelde ondernemer maar verplichte kost voor het notariaat.

De BOR, BedrijfsOpvolgingsRegeling, bijvoorbeeld is een factor om rekening mee te houden. Deze ondersteuning van de overheid, die het belang van de continuïteit van familiebedrijven binnen onze economie onderkent. geeft de ruimte om bij schenking of erving binnen de onderneming geen of weinig belasting te betalen. De notaris kan fungeren als neutrale adviseur en heeft de juridische kennis om de BOR ook voor uw familiebedrijf te laten werken. Gezond bloed is immers rood, niet blauw…

Voor vragen of meer informatie kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!