homepage
line

Bezint eer gij bemint

 

Voorzichtig kunnen we vooruitkijken naar een periode waarin het leven weer zijn Bij het notariaat passeren dagelijks de pieken en dalen van het leven. Nu word ik mateloos geïntrigeerd door de mens en diens beweegredenen dus dat treft. Elke dag kom ik wel een puzzel tegen waar de tanden stevig in mogen verzinken. Het praktijkvoorbeeld hieronder betreft een liefdesrelatie, maar sluit naadloos aan bij elke verbintenis.

 

Clean break? No prob! Schuldeiser?
Ik kreeg een koppel aan tafel dat de wens uitte om met elkaar te trouwen. Heel normaal. Ze zochten handvatten voor huwelijksvoorwaarden. Ook niet ongewoon. Wat het spannend maakte, was het verschil. Hij een harde werker, spaarzaam en degelijk. Zij? Zo mogelijk een nog hardere werker, maar spontaan, flamboyant en impulsief. Waar bij hem de gestage inkomensstroom een steeds groter tegoed vormde, hingen bij haar de financiën aan elkaar met een patchwork aan kredieten en leningen. Sinds de gemeenschap van goederen officieel intreedt ná de huwelijksvoltrekking en ieder voor zich blijft beschikken over het daarvoor opgebouwde (non-) kapitaal lijkt het niet erg ingewikkeld. Dat is het ook niet. Je legt vast in de huwelijksvoorwaarden wat van wie is op welk moment en wie verantwoordelijk is voor welke schulden en bezittingen. Clean break? No prob! Schuldeiser? Dat naast de kale kip een gebraden haan op hetzelfde adres ressorteert, wordt bij akte ontkracht. Goed geregeld!

 

'Trek jij de streep en wat als ik daar overheen ga? Omdat het jouw streep is en niet de mijne?'

 

Leuk bedacht, maar dan ga je voorbij aan de emotionele consequenties van financieel lijden. Want hoe gemakkelijk trek je de handen van jouw schuldlijdende wederhelft af? Elke incassant, waarvan de fiscus een wel heel schrijnend voorbeeld is gebleken, ruikt de nabijheid van geld. En voert de druk navenant op. Tot het punt dat zelfs in Den Haag tot diepe schaamte heeft geleid. Hoe lang kun je dat aanzien? Gevalletje keuze tussen de gezondheid van je banksaldo en het welzijn van je partner. Moeilijk hoor, want het is een beslissing die jaren doordendert, welke kant je ook kiest.

 

Fiscaal onderlegd
Nu ben ik geen accountant of boekhouder. Ik ben wel fiscaal onderlegd, het notariaat dient de Kroon en ik word geacht altijd en actueel op de hoogte te zijn van alle regels en wetten op fiscaal gebied. Ik kon de trouwlustigen dus naar eer en geweten aangeven welk juridisch pad voor hen het beste is, maar gaf daar (zoals altijd) ongevraagd advies bij. Praat! Als je besluit je leven met elkaar te delen, wees dan open. Houd het niet bedekt en algemeen, maar gooi cijfers op tafel. Rood, blauw en zwart, laat onderling niets onbesproken. Hoeveel verdien jij, wat haal ik op? Spaar jij al je hele leven? Ik niet! Waar geef jij het meeste aan uit, wat vind ik belangrijk? Trek jij de streep en wat als ik daar overheen ga? Omdat het jouw streep is en niet de mijne? Sleur desnoods elkaars kop uit het zand! Blootgeven kun je knopen aan de vleselijke kant van het huwelijk, de naakte waarheid alleen aan vertrouwen. Als je na al die openheid als stel - of zakenpartners - erin slaagt consensus tussen ‘krent’ en ‘spend’ te vinden, ben je voor elkaar gemaakt. Dat leg ik graag vast.

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl