homepage
line

Afspraak is afspraak

Rick Jacobs - Afspraak is afspraak

 

Er is iets veranderd in de samenleving. Iets wezenlijks. De manier waarop wij omgaan met verbintenissen is een stuk vrijblijvender geworden.  Begrijp me goed, dat is geen misstand, die meester Jacobs op deze plek belerend aan de kaak wil stellen. Nee, dat is een verworvenheid. We ontkoppelen onszelf met minder wroeging van de afspraken, die ooit zo hard leken.

 

Uiteenlopende verwachtingen

Huwelijken worden ontbonden, samenlevingscontracten verbroken. Vennoten breken met elkaar, maten besluiten voortaan ieder hun eigen weg te gaan. Niets mis mee. Ik zal de laatste zijn, die bepleit dat je in een ongelukkige situatie moet blijven zitten omdat je dit nu eenmaal zelf bent aangegaan. Ik heb in mijn carrière te vaak gezien tot welke excessen doormodderen kan leiden.

Maar wat ik naar mijn smaak ook veel te veel heb gezien, is dat een scheiding tussen partijen veroorzaakt wordt door een uiteenlopend verwachtingspatroon. En dat snap ik dan weer niet. Als je gaat trouwen, kan ik me er nog wel iets bij voorstellen. Liefde kan blind maken én is een slechte raadgever. Soit.

 

Samenwerken vol vertrouwen

Maar als je besluit te gaan samenwerken, je hele ziel en zaligheid te stoppen in het opbouwen van een bedrijf, dan maak je toch afspraken met elkaar? Dan bespreek je toch alle mogelijke scenario’s? Natuurlijk smeed je plannen over uitbreiding, aannemen van personeel, huisvesting en leaseauto’s. Dat is waar je het voor doet en als je zelf niet volkomen overtuigd bent van het komende succes, wordt het niets, is de algemene opvatting. Vertrouwen hebben in elkaar en in de markt is natuurlijk prima. Maar blindvaren op louter mooie plannen en goede ideeën is dat niet. Elkaar de hand schudden en op de schouders kloppen is geen goede bevestiging van de gemaakte afspraken.

 

Leg afspraken vast

Hoe goed je elkaar ook kent en hoe goed je het ook met elkaar voor hebt, afspraken horen op papier! Wat gebeurt er als voorspoed uitblijft? Welke verwachtingen hebben jullie van elkaar? Wie doet wat? Wie krijgt wat? Hoe worden de verliezen verdeeld? En nu weer wat optimistischer, hoe worden de winsten verdeeld? Leg het vast. In hemelsnaam! Zorg dat er een goed contract ligt, met duidelijke en heldere afspraken over en weer. Dat contract hangt niet ergens standaard op internet, al zijn er beslist heel goede voorbeelden te vinden, die als leidraad kunnen fungeren. Maar bespreek het. Praat! Zorg dat je weet wat je afspreekt. En laat je informeren over de consequenties van je handtekening, ook op fiscaal gebied.

 

Neem de tijd

Misschien vind je mij wat te nadrukkelijk. ‘Ach, die man is notaris. Die leeft van contracten.’ True. Maar deze man heeft wel gelijk. We leven in een maatschappij waarin een met spuug beklonken akkoord niet meer voldoende is. We communiceren vluchtiger en leven luchtiger. Dat is mooi, het verbreed onze horizon. Mijn enige – en inderdaad dringende – boodschap is, neem even de tijd voor de mogelijk negatieve aspecten. Echt, het zal je verrijken!

 

 

 

 

 

 

mr. H.J. Jacobs (Rik)
r.jacobs@zaannotarissen.nl