35% aandeel in woning geldt al als eigen woning
Een aandeel van 35% in een woning kan een eigen woning zijn, ook als de woning alleen bouwkundig, maar niet kadastraal gesplitst is. Dat blijkt uit een bevestigende uitspraak van de Hoge Raad in een zaak waarin twee echtparen een huis bewonen. Elk echtpaar bewoont een eigen deel, overeenkomend met het aandeel dat zij in de woning hebben.
De belastinginspecteur vond dat het aandeel van 35% in de woning volgens de inkomstenbelasting niet kwalificeert als een eigen woning. Het Hof bleek het daarmee niet eens, omdat de waardeontwikkeling van het deel dat de man en zijn echtgenote bewonen hen namelijk voor meer dan 50% aangaat.
De Hoge Raad stelt dat de woning slechts bouwkundig is gesplitst en de omvang van het door de betrokkenen bewoonde deel niet afwijkt van hun aandeel in de onverdeelde eigendom. Dat betekent dat hun aandeel in de waardeontwikkeling van de woning overeenkomt met een 100% belang in de waardeontwikkeling van het deel dat zij bewonen. De inspecteur heeft niet aangevoerd dat de waardeontwikkeling van het deel dat de man en zijn echtgenote bewonen hen voor minder dan 50% aangaat. De Hoge Raad is het daarom eens met het oordeel van Hof en stelt vast dat een bouwkundig gesplitst 35%-aandeel in een woning kwalificeert als eigen woning voor de eigenwoningregeling. Voor de toepassing van de eigenwoningregeling hoeft dan ook geen sprake te zijn van juridische eigendom. Economische eigendom volstaat ook.
Wilt u meer weten over de fiscale gevolgen van juridische dan wel economische eigendom van een onroerende zaak? Bel ons dan voor het maken van een afspraak.