Erkenning kind bij zwangerschap ongehuwden voor gezag
Tussen gehuwde (of als partners geregistreerde) en ongehuwde ouders bestaat nog steeds een juridisch verschil: gehuwde ouders krijgen na de geboorte van hun kind gezamenlijk het ‘gezag’ (vroeger: de ouderlijke macht) over hun kind. Ongehuwde ouders moeten het gezamenlijke gezag over hun kind zelf regelen na de geboorte, door dit aan te vragen bij de gemeente. Doen zij dat niet, dan heeft alleen de moeder het gezag!
Denk daar dus aan als u in blijde verwachting bent. Het zou goed zijn daarnaast ook te kijken of u de overige juridische zaken voor uw gezin goed geregeld heeft. Lees daarover hierna meer.
Erkennen leidt automatisch ook tot ouderlijk gezag
Door een wetswijziging wordt het binnenkort wel iets makkelijker om als vader/partner het gezag te krijgen. De nieuwe regeling houdt in dat je als vader/partner nog maar één keer in actie hoeft te komen, namelijk door je (toekomstige) kind te erkennen. Dit kan al vóór de geboorte. Voor die erkenning is toestemming van de moeder nodig, of eventueel vervangende toestemming van de rechter. Bij erkenning van het kind krijgt de partner van rechtswege direct ook het ouderlijk gezag.
In verwachting? Erken uw kind!
En denk na over wat u nog meer moet regelen…. Met de nieuwe regeling wordt aangesloten bij de maatschappelijke werkelijkheid. Jaarlijks worden zo’n 75.000 kinderen geboren uit ouders die niet met elkaar zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Een kwart van die ouders regelt vervolgens niet, dat de partner van de moeder ook het gezag krijgt over het kind. Dit kan tot schrijnende situaties leiden als de ouders uit elkaar gaan of de moeder komt te overlijden. Gezamenlijk gezag van beide ouders is dus vooral in het belang van het kind.
Zijn er nog meer belangrijke zaken om te regelen?
Zeker. Het is ook belangrijk om goede afspraken te maken voor het gezin. Dit kan in een samenlevingscontract. Bijvoorbeeld als één van u minder gaat werken; hoe verdeelt u de kosten van de huishouding? Ook een overlijdensrisicoverzekering kan (zeker als u een eigen woning heeft) erg waardevol zijn. En wie wilt u dat er voor u kind zorgt als u beiden als ouders gelijktijdig zou wegvallen? In een testament kunt u helemaal zelf bepalen wie uw erfgenamen bij uw overlijden en wie u wilt dat de voogdij krijgt over uw kind.
Wilt u toetsen of u, met het oog op uw nieuwe gezinssituatie, de zaken allemaal goed geregeld heeft? Maak een afspraak.